ÇOCUKLARLA BİRLİKTE COVID-19 SALGINI İLE BAŞA ÇIKMAK

Hesham Hamoda, MD, MPH
Staff Psychiatrist, Boston Children’s Hospital
Assistant Professor, Harvard Medical School

Translated by: Prof. Dr. Ayşe Rodopman Arman (Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul Türkiye) tarafından çevirisi yapılmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 135 ülkede (daha da genişlemesi olası) COVID-19 pandemisi olguları tanımlanıyor, dünya çapında milyonlarca çocuğun hayatı etkileniyor.

Haberlerden bunalmış hissediyor musun? Yalnız değilsin! İşte bu zor zamanlarda çocuklarına destek olabilmek için anne babalara yönelik öneriler:

1.Onlara güvence verin: Gerçeklere sadık kalın ama onlar için orada olacağınızı ve onlara güvenli bir ortam sağlayacağınızı da ifade edin. Neyse ki, şu anda mevcut olan bilgiler eğer virüs enfeksiyonuna yakalanırlarsa çocukların daha hafif düzeyde hastalığı geçirdiği ve bu yaş grubunda –daha önce tanımlanan kronik bir hastalık olmaksızın- şimdiye kadar hiçbir ölüm olmadığını göstermektedir.

2. Onları duygusal açıdan güçlendirin: Çocuklar özellikle böyle dönemlerde, başkalarına değer vermenin ve içinde bulunduğu sosyal topluluğu düşünmenin değerlerini öğrenme fırsatı buluyorlar. Daha sonra ulaşacak olsa bile, ön saflarda görev alan sağlık çalışanlarına teşekkür notları yazmasını sağlayın. Yardım çabalarına siz de destek olun, yaşlı yakınlarınız ve komşularınızı telefon, görüntülü görüşme vb. ile sık sık kontrol edin veya kapılarının altından “sizi seviyoruz” notunu iletin.

3.Kendi sakinliğinizi koruyun: Önce kendi nabzını kontrol et ve sakinliğini koru! Çocuklar söylediklerinizi değil, uygulamadığınız kuralları taklit edeceklerdir. Öz bakımınızı korumak, önce kendi stresinizi ve daha sonra onların stresini yönetmek için önemlidir.

4.Onlarla etkileşime geçin: Bu dönem evde daha kaliteli bir aile zamanı geçirmek için çok iyi bir fırsat olabilir! Onları meşgul edin, masa oyunları oynayın, film izleyin veya birlikte yemek pişirin, belki de aktif kalabilmek için ailece dans edebilirsiniz!
 

5. Duygularını yönetmesine yardımcı olun: Onlara soru sorma, pandemi hakkında duygularını ve onları nasıl etkilediğini tartışma fırsatı verin. Bu fırsat, arkadaşlarından ve okul kapanışı nedeniyle olağan düzeninden uzak kalmışlarsa çok daha da önemlidir. Her zaman bir yanıt almanıza gerek yoktur, sadece dinlemek ve yanlarında olmak dahi çok işe yarayabilir. Bu dönem; çocuklar için derin nefes teknikleri ve meditasyon gibi rahatlama becerilerini öğretme fırsatı da verebilir.

6.Dikkatli olun: Yoğun ve sürekli medya maruziyeti çocuklar için çok kafa karıştırıcı olabilir ve içerik olarak her zaman doğru bilginin paylaşılmadığını bilelim.

7.Onları eğitin: Bu dönem, el hijyeni ve öksürme/hapşırma davranışı gibi sağlıklı alışkanlıklar hakkında eğitmek için çok iyi bir fırsat olabilir. Belki de bu günler, çocuk ve gençlerin bilime ilgi duyma ya da “bir bilim insanının bu hastalık için bir aşı keşfetmesi ne kadar etkileyici”, “hemşireler bir hastaya nasıl bu kadar ilgiyle yaklaşıyor ?” “temizlik görevlilerinin çalışmaya devam etmesinin ne kadar önemli olduğunu görüyor muyuz?” gibi soruları akla getirmeye yardımcı olacaktır. 

8. Rutinleri önemseyin: Mümkün olduğunca günlük düzene sadık kalın. Aile yemekleri, uyku öncesi masallar, birlikte film seyretmek veya yemek yapmak… Evde biraz egzersiz yapmaları için destek olun ve düzenli olarak sıvı tükettiklerinden emin olun. Evinizde veya mümkünse evinizin önünde birlikte biraz temiz hava alın!