“REMEMBER”: Surviving the Pandemic with your Children!

Hesham Hamoda, MD, MPH
Staff Psychiatrist, Boston Children’s Hospital
Assistant Professor, Harvard Medical School

Illustrations by: Dr. Serag Eldin Kamel

Translation by : Marios Stathopoulos
251 Air Force General Hospital, Athens

Με τα αναφερόμενα από COVID-19 κρούσματα σε πάνω από 135 χώρες κατά τον Π.Ο.Υ. οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν επηρεαστεί.

Αν νιώθετε να σας κατακλύζουν τα νέα, εδώ είναι μερικοί εύκολοι τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές με το μνημονικό
“REMEMBER”.

1. Reassure them ( καθησυχάστε τα) : Επιμείνετε στα γεγονότα αλλά δείξτε τους ότι θα είστε παρόντες και μέλημα σας είναι να τα κρατάτε ασφαλή. Ευτυχώς οι διαθέσιμες πηγές αναφέρουν οτι τα παιδιά νοσούν ήπια αν έρθουν σε επαφή με την ασθένεια.

2. Empower them ( ενδυναμώστε τα) : Έχουν την ευκαιρία να μάθουν να νοιάζονται για άλλους και να σκέφτονται για το καλό της κοινότητας. Μπορείτε να τα βάλετε να γράψουν ευχαριστήριο γράμμα στους υγειονομικούς υπαλλήλους της πρώτης γραμμής, να κάνουν δωρεές, να ελέγχουν την υγεία των γεροντότερων γειτόνων ή να αφήσουν σημειώματα ενδιαφέροντος κάτω από τις πόρτες τους.

3. Maintain your own calm ( διατηρήστε τη ψυχραιμία σας) : Πάρτε πρώτα το δικό σας σφυγμό! Τα παιδιά θα μιμηθούν αυτά που κάνετε και όχι αυτά που λέτε. Η φροντίδα για τον εαυτό μας είναι σημαντική για να διαχειριστείτε το δικό σας στρες και ακολούθως το δικό τους.

4. Engage them ( Απασχόλησε τα) : Αυτή μπορεί να είναι μια ευκαιρία να περάσετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τη οικογένεια στο σπίτι! Κράτησε τα απασχολημένα, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, παρακολουθείστε ταινίες ή μαγειρέψτε μαζί. Ακόμα και ένα οικογενειακό χορευτικό παρτυ για να μείνετε ενεργοί!
 

5. Manage their emotions ( Διαχειριστείτε τα συναισθήματα τους) : Δώστε τους ευκαιρίες να κάνουν ερωτήσεις, να συζητήσουν τα συναισθήματά τους για τη πανδημία και πως αυτή τα επηρεάζει. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό, αφού είναι απομονωμένα από τους φίλους τους και τις συνήθεις δραστηριότητές τους λόγω κλειστών σχολείων. Δεν χρειάζεται πάντα να έχουμε μια απάντηση, αλλά με το να είμαστε εκεί και να ακούσουμε είναι ωφέλιμο. Αυτό μπορεί να είναι ακόμα μια ευκαιρία να τους μάθουμε μεθόδους χαλάρωσης, όπως ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμού.

6. Beware ( Προσοχή) : Η έκθεση στα ΜΜΕ μπορεί να είναι κατακλυσμιαία για τα παιδιά και μπορεί να μην περιέχει πάντα αληθείς πληροφορίες.

7. Educate them (Εκπαιδεύστε τα) : Μπορείτε να τα μάθετε καλές συνήθειες, όπως την υγιεινή των χεριών και να καλύπτουν το βήχα τους. Ακόμα μπορεί να αποτελεί μια ευκαιρία να ενδιαφερθούν για τις επιστήμες υγείας όπως ” πόσο ενδιαφέρον θα είναι για έναν επιστήμονα να ανακαλύπτει το εμβόλιο για μια πάθηση” ή “τι καταπληκτική δουλειά που κάνουν οι νοσηλευτές που νοιάζονται για τους ασθενείς”.

8. Routines (Συνήθειες) : Μείνετε σε αυτές όσο πιο πιστοί μπορείτε. Πράγματα όπως οικογενειακά τραπέζια, ιστορίες στο κρεβάτι, νύχτες ταινίας στο σπίτι κλπ. Μην ξεχνάτε να τα βάζετε να κάνουν μερικές ασκήσεις στο σπίτι και να ενυδατώνονται συχνά. Πάρτε λίγο φρέσκο αέρα στο σπίτι ή στην αυλή αν μπορείτε!